Mevrouw Kim Bols is sinds juni 2014 klant van ReadSpeaker. Ze heeft de ReadSpeaker voorleesknop geïmplementeerd op haar kennisportaal: VisueleHandicap.be.KimBols Kim heeft het volgende geschreven over haar kennisportaal rond visuele handicap en haar ervaringen met ReadSpeaker:

De computer, en dan vooral internet, speelt een belangrijke rol in mijn leven. Reeds vanaf 2002 hou ik vrijwillig, neutraal, en vooral met heel veel liefde en plezier mijn kennisportaal rond visuele handicap bij. Deze site heeft geen commerciële doeleinden en wordt niet gesponsord. Toen ik net volledig blind was, bevond ik mij mentaal toch in een diep zwart gat: stoklopen, braille leren enz. 1 ding vond ik echter altijd al plezant en kon ik gelukkig nog blijven doen met behulp van een spraakprogramma: met de computer werken! Ik kwam niet echt buiten in die voor mij ellendige periode, maar wilde toch iets nuttig doen wat ook mezelf kon helpen met het verwerken van mijn handicap. Ik ben altijd al dol geweest op het opzoeken en structureren van informatie, alsook het informeren, sensibiliseren en helpen van mensen, en wilde daar digitaal zeker mijn steentje toe bijdragen. Aangezien ik destijds niet echt een goede informatieve site vond op het web rond blindheid/slechtziendheid, besloot ik er dus zelf ééntje uit te bouwen. Langzaamaan maar zeker groeide de webstek uit van een beginnerssite rond verschillende onderwerpen, naar een mooie volwassen en neutrale website met allemaal informatie rond blinde en slechtziende personen. Inmiddels bezoeken +/- 2.000 personen dagelijks de website. Ook staan er reeds 8.500 artikels online. En dagelijks verschijnen er gemiddeld 30 berichten. Op mijn website vind je een schat van informatie rond diverse thema’s rond de visuele handicap en dit gaat heel erg ruim! Ben je docent en krijg je een blinde student in je klas? Zoek je een bal met een belletje in? Wil je een geleidehond aanvragen? Zoek je boeken over Louis Braille? Wil je graag deelnemen aan een activiteit rond de visuele handicap ergens in Vlaanderen? Zoek je informatie over een bepaalde patiëntengroep? Kan je de krant niet meer lezen omdat je zicht te slecht is? Dan kan je al deze antwoorden en nog zoveel meer vinden op mijn site, en natuurlijk ben ik ook steeds bereikbaar via het contactadres dat op de website staat. Zo krijg ik toch gemiddeld 5 berichten per dag aan. Weet ik zelf het antwoord niet en staat het niet op mijn site? Dan zet ik mijn ondertussen breed netwerk in waardoor ik meestal enkele uren later reeds een antwoord kan doorsturen. Soms kan ik deze nieuwe info dan later ook nog verwerken in een nieuw artikel of item voor mijn site zodat het steeds online staat en dus vindbaar is. Ik richt mij zowel op Belgische als Nederlandse bezoekers en kijk heel ruim: dit is een site die handig is voor de doelgroep zelf (blinden en slechtzienden), professionele dienstverleners, beleidvoerders en zeker ook mensen uit de educatieve, zorgverlenende en wetenschappelijke sector. Door de grote hoeveelheid van diverse thema’s, staat er voor iedereen wel iets interessant online. Zo zijn er artikels rond senioren, kinderen, onderwijsinstellingen, revalidatiecentra, allochtonen, … Alle info is correct, up-to-date en snel beschikbaar zodat men dit beroepshalve of privé meteen kan inzetten. Het kennisportaal visuele handicap trekt veel bezoekers met een diverse achtergrond. Een aantal slechtziende en blinde personen werkt met een door de overheid terugbetaald schermuitleesprogramma, maar voor een heel deel slechtzienden, ouderen, dyslectici en mensen met een leesbeperking is een screenreader (nog) niet aan de orde of wordt dit niet vergoed. De website bevat bovendien een aantal langere teksten die ook voor gewoon ziende personen soms pittig zijn om te lezen. Dankzij de voorleesknop met diens instellingen, kan een lezer van mijn website ontspannen teksten lezen. Daarnaast ziet ReadSpeaker ook het verschil tussen het menu en de tekst zelf waardoor enkel de tekst gelezen wordt, en niet de menu-elementen ernaast.

Kim heeft veel feedback gekregen van haar bezoekers:

Werkt geweldig en erg handig. Ik heb zelf geen screen-reader, maar ben wel visueel gehandicapt. Ik ben dus altijd blij als er een voorlees-optie bij sites is (maar zonder gaat ook prima, kost alleen wat meer moeite – en lange artikelen op internet stuur ik altijd door naar m’n e-reader, dat leest het prettigst). –Emil Als slechtziende heb ik zojuist de leesknop uitgeprobeerd. De tekst op de pagina wordt mooi voorgelezen, en ik kon mooi volgen waar de lezer was. –Liliane Ik gebruik Jaws en als ik op je site kom doe ik 2 keer b van button en dan heb ik de knop gevonden. Met enter of spatie activeer je hem. Werkt prima. –Charlene Heb de spraaksynthese ”ReadSpeaker” op je Website geprobeerd.. Deze werkt uitstekend. Is “luid en duidelijk”. Ben visueel- en auditief gehandicapt, maar genoemde stem is uitstekend te verstaan. –Cor